Мексиканско село прави кооператив за изграждането на фотоволтаичен парк

Улсареа енергиен кооператив

Цените на слънчевата енергия в Мексико спаднаха доста в последно време. Това е добра новина за защитниците на възобновяемата енергия. Не е добра обаче за местното население. Голяма част от земята, подходяща за проекти за слънчева или вятърна енергия, е собственост на местните селски общности, които исторически са маргинализирани, според Паоло Сиснеро от мексиканската организация Laboratorio de Investigación en Control Reconfigurable (LiCore). Селяните са застрашени от експлоатация от страна на мощни корпоративни интереси. Около 2 000 жители от селото Усарео обаче имат потенциално решение. Работейки с LiCore, те са решишли да съберат пари за COOPEREN – проект за фотоволтаичен парк, който ще е собственост на общността. Той би трябвало да им осигури модел за социално и екологично справедливо развитие.

Инженерът от LiCore Фортино Мендоса, роден в Усарео, е установил връзката между общността и LiCore. Сега селяните набират средства за соларния проект на общността COOPEREN, чрез GoFundMe. С парите хората искат да изградят соларна централа, генерираща фотоволтаична енергия, която да бъде продавана на националната електрическа компания. Жителите на Усарео могат да използват приходите за различни проекти. Ще бъде създадена и нестопанска организация за управление на слънчевата ферма и доходите от нея. Парите биха могли да се използват за инфраструктурни проекти, за ремонти, за социални програми и др.

За реализацията на проекта LiCore е направила серия от срещи, интервюта очи в очи, както и други видове разговори с жителите на селото, за да се увери, че организацията с нестопанска цел ще е „наистина представителна за общността и че всеки, който иска да се включи, има възможности да го направи“. „Правим всичко възможно, за да избегнем ситуация, при която тази група може да бъде „отвлечена“ от определена заинтересована подгрупа,“ казват те.

Сега целта на инициаторите е да привлекат 15 000 долара чрез дарителската платформа GoFundMe за изграждането на 6,4 KWp соларна инсталация. От кооператива много се тревожат как да направят така, че хората да се чувстват уверени, че парите им наистина ще се използват добре. За целта се правят обществени срещи, изпращат се ежемесечни бюлетини за развитието на проекта и се провеждат регулярни живи сесии за въпроси и отговори с хората от ръководния екип. Всичко се публикува и в социалните медии.

Снимка: COOPEREN@GoFundMe

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*