България зае 30-то място в Индекса за екологична ефективност 2018

България е класирана на 30-то място в Индекса за екологична ефективност за 2018 г. (Environmental performance index 2018). В него са оценени общо 180 държави, класирани според 24 критерия. Глобалният лидер е Швейцария, следвана от Франция, Дания, Малта и Швеция.

В предишната класация – през 2016 г. – България беше подредена на 33-то място.

България се представя отлично в категория „Биоразнообразие и хабитат“, подчертаха със задоволство от Министерството на околната среда и водите. По това направление напредъкът се изразява в изкачавне с 41 позиции от 64-то до 23-то място в сравнение с класацията от 2016 година.

Значително подобрение е отбелязано и в категория „Гори“, където за две години сме се изкачили от 50-то на 34-то място. За сметка на това по показателя климат и енергия сме класирани на 60-то място. Две години по-рано България е била на 36-то място по този показател. Индексът говори за влошаване на всички показатели от тази категория.

В категорията „Замърсяване на въздуха“ страната ни заема 74-то място и има подобрение с три позиции. Това са дължи на подобрени показатели за азотните оксиди. Не така положителна обаче е оценката за серните съединения във въздуха.

Данните от доклада показват още, че по показателя „Качество на въздуха“ България е на 89-о място. Налице е известно влошаване на позицията, което се дължи основно на показателя „Твърдо гориво за домакинствата“.

Индексът се изчислява на всеки две години и оценява 180 държави по 24 показателя за ефективност, в десет категории, обхващащи екологичното здраве и жизнеността на екосистемите. Тези класации целят да дадат яснота каква екологична политика трябва да води съответната държава. Анализът за Индекса е дело на учени от университета Йейл и Колумбийския университет.

Данните за България са достъпни тук.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*