Британците се чудят где да дяват радиоактивните си отпадъци

Великобритания иска да създаде подземно хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци. Страната даде ход на обществено допитване, с което се надява да открие местните общности, готови да „подслонят“ подобно съоръжението в своите региони.

Около 20% от британската електроенергия идва от ядрени централи. Наред с ток те произвеждат и радиоактивни отпадъци, чиито опасни въздействия могат да продължат хиляди години и трябва да се съхраняват безопасно.

Великобритания планира и да изгради нова серия от ядрени централи, започвайки с оспорвания проект „Hinkley Point C“ на EDF, за да замени старите ядрени реактори и въглищни централи.

Подземната система за съхранение предполага радиоактивните отпадъци да бъдат „погребани“ на поне 200 метра под земята в скална формация, която да ги съхранява и да действа като преграда срещу изтичане на радиоактивност.

„Дължим на бъдещите поколения да предприемем действия сега, за да намерим подходящ постоянен обект за безопасното обезвреждане на нашите радиоактивни отпадъци … Разрешение за планиране ще се дава само за места, за които има местна подкрепа“, казва Ричард Харингтън, министър в департамента по бизнес, енергийна и индустриална стратегия (BEIS).

„Тъй като няма постоянно решение за изхвърлянето на отработеното ядрено гориво, отговорното към бъдните поколения решение ще е да се спре да се произвежда повече от него, вместо просто да се предава радиоактивен боклук на бъдещите поколения“, каза главният учен на Greenpeace във Великобритания Дъг Пар.

1 коментар

  1. Едно време Жул Браун направи Браунов газ с който можеше да се докара до 4000 градуса по Целзии и можеха да се РАЗГРАЖДАТ ядрените отпадъци.
    …Ама правителствата мълчат за този факт, защото ще им изяде далаверата със закопаването на село на хиляди варели и далаверата под масата..!?
    Така че като се поминат още две три поколения НЕНАЯЛИ СЕ дебелаци, след около 15 години ще спрат производството на ел. от ядрени продукти и ще почистят и природата, но засега дебилните богаташи трупат милиарди на гърба на здравето на ..децата!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*