Първата смогосмукачка в света се отправя към Полша

След „турнето“ си из замърсените градове на Китай проектът за „смогоядната кула“ на Studio Roosegaarde ще предложи визия за чист въздух на ново място: Полша. Студиото на Даан Розегаарде ще инсталира смогозасмукващата постройка – описвана от студиото като „първата в света смогосмукачка“ – в парка Йордана в Краков.

Кулата ще започне да смуче мръсотията от въздуха насред парка Йордана на 16 февруари и ще остане там до 15 април. Посетителите на проекта ще имат възможност да видят и пръстен, направен от уловения смог. Той ще бъде показан в Музея за съвременно изкуство в Краков (MOCAK).

Кулата, която е висока почти 7 метра, се основава на патентована технология за положителна йонизация, за да изсмуква замърсителите от въздуха. Според студиото, тази система предлага „балончета чист въздух в града“. Зоната около кулата би трябвало да се отличава с 55 до 70 процента по-чист въздух от този в останалата част на града. Изследвания на Технологичния университет в Айндховен потвърждават ефикасността на филтрацията.

Краков, подобно на София, страда от тежък смог от години. В дните с повишено замърсяване частиците във въздуха достигат концентрации от порядъка на шест пъти над смятаното за безопасно според Световната здравна организация.

ING Bank Śląski S.A. е основният партньор на проекта в Полша. Музеят MOCAK, община Краков и посолството на Кралство Нидерландия в Полша подкрепят инициативата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*