2 самоуправляеми автобуса тръгнаха по улиците на Стокхолм

Два самоуправляеми електрически автобуса тръгнаха по обществените пътища в Стокхолм. Те са част от шестмесечно изпитание на технологията. Целта е да се провери как автономните превозни средства изпълняват задачите си в реални условия за продължителен период от време, бидейки част от трафика наравно с автомобилите, велосипедистите и пешеходците.

Изцяло електрическите автобуси могат да превозват 11 пътника при скорости до 24 км/ч и при неидеални метеорологични условия. Возенето ще е безплатно, уточниха от телекомуникационната компания Ericsson, която провежда изпитанията съвместнос с местни шведски компании за обществен транспорт и технологии. Безпилотните способности на автобусчетата са осигурени от отворената платформа API Connected Urban Transport (CUT) на Ericsson, която позволява на автобусите да комуникират със сензорни автобусни спирки, светофари и пътни знаци.

При внедряването на подобни системи в страни като Нидерландия платформата, която нестандартна разработка, споделя данни за трафика с местните транспортни агенции и доставчици на услуги на местно ниво, така че да спомогне за облекчаване на задръстванията.

Тестването на автобусите, които са по-скоро микробуси, е един от етапите на иновационния проект Drive Sweden, стартиран от шведското правителство през 2015 г., за да отговори на проблемите на пътната безопасност, инфраструктурата и законодателството, свързани с автономните автомобили. Втората половина на шестмесечното проучване ще изпробва свързването на автобусите към 5G мрежа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*