САЩ забранява електрониката, която не подлежи на ремонтиране?

Електронните устройства, които не подлежат на ремонтиране, могат да се окажат забранени в САЩ от началото на идната година. Вашингтон разглежда законопроект за „справедливо обслужване и ремонт“ на дигитални уреди. Особен интерес предизвика един от параграфите в документа, забраняващ продажбите на устройства, които не позволяват ремонт в независими сервизи, съобщи TechNews.bg, като се позова на VentureBeat.

Новият норматив се разглежда от Законодателното събрание на щата Вашингтон и може да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това ще означава забрана за продажбите на устройства от рода на Apple Air Pod и Microsoft Surface Laptop, които не могат до бъдат разглобени, без да се повредят.

Законопроектът е вдъхновен от дискусия с компания относно сервиз на смартфони, споделя един от авторите на документа – председателят на Комитета по технологии и икономическо развитие към Палатата на представителите Джеф Морис.

Ремонтът на повечето електронни, а и електрически уреди през последните години е целенасочено усложнен до степен на невъзможност в някои случаи. Батериите са несменяеми, капаците – неотваряеми. Това пречи на поправянето на уредите. Хай-тек лидери като Apple, Samsung и Microsoft имат „още много работа за вършене“ по отношение способността на продуктите им да могат да се ремонтират, отчете наскоро Greenpeace в своя първи по рода си рейтинг на „поправяемостта“ на цифровите джаджи.

Възможността за ремонт представлява повече от просто спестяване на пари и дълготрайност на устройството. Поддържането на едно устройство в работно състояние за по-дълго време означава по-малко въздействие върху околната среда и по-малко „принос“ за купчините електронни отпадъци, които вече са сериозен проблем за човешкото здраве.

Законопроектът, подготвян от Вашингтон, бе обсъден в началото на януари от коалиция от 14 различни групи, вкл. асоциациите по компютърни технологии, потребителски технологии и развлекателен софтуер. Те, както и компании като Apple, Comcast, Electronic Arts, Microsoft и Verizon не харесват идеята на новата нормма. Аргументите им са, че собственоръчните ремонти могат да доведат до проблеми с безопасността и киберсигурността.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*