Опасност за туризма: кораловите рифове боледуват от пластмасовите отпадъци

Милиарди парчента пластмасови отпадъци са заплетени из кораловите рифове по света – от Тайланд до Големия бариерен риф в Австралия, съобщиха учени в четвъртък. От това коралите боледуват. Проблемът може да окаже мощно негативно влияние не само на морските екосистеми, но и на туристическата индустрия по света.

Боклуците са поредната беда за коралите, които и без друго страдат от прекомерния риболов, повишаващите се температури на водите, вкисляването на океаните. Всичко това е резултат от изменението на климата и замърсяването.

Пазарски торбички, риболовни мрежи, дори памперси и чаени чанти – милиарди такива боклуци са заплетени по кораловите рифове, съобщават учените в списание Science. Прогнозата им е, че опасните частици, които в момента са 11,1 милиарда само в азиатско-тихоокеанския регион, ще се увеличат с 40% до 2025 г., тъй като замърсяването на моретата постоянно се увеличава. Пластмасата увеличава вероятността от заболяване на коралите около 20 пъти. Иначе казано, вероятностт от заболяване е 89% за коралите, които са в контакт с пластмаси, в сравнение с 4% в кораловите области без замърсяване.

Отпадъците увреждат коралите най-вече като ги правят по-уязвими от болести. Парчетата пластмаса могат да действат като „салове“ за различни видове вредни микроби в океаните.

„Гмуркате си и някой ви потупва по рамото – обръщате се и се оказва, че това е просто бутилка, която ви удря по рамото“, казва водещият автор на проучването Джолеа Ламб от Университета Корнел. „Наистина е тъжно“. Коралите са животни подобно на всички други и имат фини тъкани, които могат да бъдат наранени, обяснява Ламб. Особено опасни са режещите боклуци, които на всичкото отгоре може да носят със себе си и зарази.

Проучването е направено от учени от Съединените щати, Австралия, Тайланд, Мианмар, Канада и Индонезия. Те са 159 рифа в периода 2011-14 г. в Азиатско-тихоокеанския регион. Най-много пластмаси са открити в Индонезия: 26 елемента на 100 квадратни метра риф, а най-малко в Австралия, където има най-строг контрол на отпадъците.

Съсипването на коралите може да има мощен негативен ефект върху икономиките. Най-малко 275 милиона души по света живеят близо до рифове, които осигуряват на местните общности храна, крейбрежна защита и приходи от туризъм.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*