Започна изграждането на най-голяма вятърна ферма в света: Hornsea Project One

Датският енергиен гигант Orsted започна строителните дейности по изграждането на най-голямата ветроенергийна ферма в света. Първите основи за вятърни турбини са вече монтирани на мястото на парка в Северно море край бреговете на Йоркшир.

Когато ветроенергийната система бъде пусната в експлоатация през 2020 г., нейният капацитет от 1.2 GW би трябвало да е в състояние да осигури достатъчно зелена електроенергия, за да захранва повече от един милион домакинства.

„След години на планиране и подготовка е фантастично да видим, че началните етапи на офшорното строителство започват“, каза в изявление Дънкан Кларк, програмен директор на проекта „Hornsea Project One“. „Благодаря на екипите, работещи ден и нощ, за този важен етап“.

Наред с инсталирането на 174 монопила – бази за вятърните турбини – Orsted работи и по полагане на подводните кабели и електростанцията за обекта.

„Hornsea Project One“ ще бъде последван от втори етап на проекта – вятърна централа от 1.3 GW.

1 коментар

  1. Нещо се обърках ,четейки -как така първия етап се полагат основите на 1.2GW, а после се преминавало към вятърна централа от 1.3GW?
    Два различни проекта ли са ?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*