Amazon Go разгневи еколозите: „Ще се удавим в море от пластмаси“

Никой не плаща на каса и не чака на опашка в новия магазин за хранителни стоки на Amazon – Amazon Go. Купувачите влизат в него чрез смартфон-приложение, вземат си от щандовете каквото си харесат, и излизат. Amazon показа видеозаписи, които демонстират как работи магазинът – с комбинация „от компютърно зрение, алгоритми за дълбоко учене и сензори”, подобно на технологията на самоуправляемите автомобили. Иначе казано, дигитални сензори и камери знаят по всяко време кой какво е взел от рафтовете.

Хранителните продукти са всякакви – вътре има мляко и хляб, алкохол, полуфабрикати и др. Хората ходят из магазина без кошници или колички за пазаруване. Те могат да слагат стоките си направо в чантите, с които пазаруват.

Този магазин на самообслужване е ад за околната среда, възроптаха природозащитници. За да може всичко да е готово да бъде купено, без да минава през каса, всичко е опаковано и етикирано. Плодовете и зеленчуците са опаковани един по един в отделни, индивидуални кутии, така че сензорите да могат да ги прочетат. Много удобно – и обещаващо тонове пластмасови боклуци.

Индивидуалното пакетиране е неизбежно. Човек може да иска да си купи една ябълка или едно авокадо – затова има малки кутии за всяка отделна бройка. Това са опаковки за еднократна употреба. След отварянето на продукта те ще заминат на сметището.

Това решение обещава да даде значителен принос към проблема с пластмасовите отпадъци, които вече заливат планетата. Пластмасовите отпадъци заливат бреговете на най-затънтените и безлюдни острови, на най-дълбоките ями на морското дъно. Ето, че Amazon Go обещава да допълни с още повече пластмаси.

Наред с всичко това подобен вид магазин има и психологически ефекти, които допринасят още повече за замърсяването, предупреждават специалисти. Когато пазаруването е удобно и бързо, човек е по-склонен да купи повече. Когато не вижда общата си сметка за пазаруването – което обикновено се случва на касата – човек е по-склонен да купува повече, отколкото му трябва, обяснява Манож Томас, професор по маркетинг в Университета Корнел.

Хилядите опаковки – найлончета от сандвичи, кутии от полуготови храни, пластмасови кутии от плодове и зеленчуци – всички те ще потеглят към планините от отпадъци, които и без друго вече са неприемливо големи по всички краища на света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*