ЕС ни напомни, че ни осъди заради мръсния въздух

Европейската комисия обяви, че ще се заеме сериозно с проблемите с качеството на въздуха и ще накаже страните-членки, нарушили правилата на ЕС за атмосферните замърсители като азотния оксид и фините прахови частици. ЕК напомни на България и Полша, че вече е предприела правни действия срещу тях заради проблемите с въздуха.

Около 400 000 души умират всяка година в резултат на замърсяване на въздуха в ЕС. Целите, въведени за 2005 г. и 2010 г., все още не са спазени в 23 от 28-те страни от ЕС.

След среща с министрите на околната среда на девет страни, които са изправени пред правни действия поради проблеми с качеството на въздуха, еврокомисарят по околната среда Карменю Велла заяви, че търпението му „изтънява“. „Крайните срокове за изпълнение на правните задължения отдавна са изтекли. Някои казват, че вече твърде дълго чакаме. Не можем повече да отлагаме този въпрос – и дадох на министрите да разберат това“, каза Велла на пресконференция.

По време на срещата някои от министрите са направили предложения, но стандартите за качество на въздуха ще продължат да се нарушават и след 2020 г., ако не бъдат предприети драстични мерки, смята еврокомисарят по екологията. „Имаше някои положителни предложения, но трябва да кажа, че на пръв поглед те не бяха достатъчно съществени, за да променят цялостната картина,“ каза още Велла. Той добави, че членовете на ЕП ще трябва до следващата седмица да „подобрят“ предложенията си.

Проблемите с въздуха могат да са повод Европейската комисия да прати страните-членки в съда на Европа, както вече стана с България и Полша.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*