Възобновяемите енергийни източници в ЕС надделяха над въглищата

Новите възобновяеми мощности в ЕС рязко са се увеличи през 2017 г. и за първи път са надделели над въглищата. Лъвският пай от този растеж се пада само на две страни. Тенденцията подчертава „неравномерния“ характер на декарбонизацията на енергийния сектор в Европа.

Това е основното заключение на нов анализ на мозъчния тръст „Sandbag“, който подробно описва как генерациите на база вятър, слънце и биомаса в ЕС са се увеличили с 12% през миналата година. Сега вече те изпреварват производството на енергия от въглища – за първи път в обединена Европа.

Проучването посочва, че е налице „невероятен напредък“ в сравнение с времето преди пет години, когато делът на производството от въглища в енергийния микс бе два пъти по-голям от този на трите основни ВЕИ технологии. В същото време обаче растежът на възобновяемите енергийни източници в ЕС е все по-неравномерен. От общия ръст на чистите технологии в енергийния микс на ЕС цели 56% се падат на Великобритания и Германия. Сред лидерите се нарежда и Дания, където в периода от 2010 до 2017 има увеличение на ВЕИ мощностите от 32 процента на 74 процента.

За разлика от тях в Източна Европа е налице застой, посочва докладът. Докато някои страни от Западната част на пакта вече са готови да изключат въглищата от енергийния си микс, на изток няма никакво развитие, а и емисиите от енергетиката си стоят на все същите нива.

Отделните страни трябва да „преосмислят усилията си“ по отношение на енергийната ефективност и да напредват по-бързо в посока пенсиониране на въглищните електроцентрали. „Нуждаем се от бързо и пълно извеждане от употреба на въглищата в Европа: мисълта за зареждане на електрическите автомобили през 30-те години с ток от въглища просто не може да бъде възприета“, се казва в доклада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*