Тройка пасивно охлаждани къщи в Коста Рика изникна от стари корабни контейнери

Re Arquitectura и DAO бяха поръчани от семейство на Костарика, което искаше трите си възрастни сина да имат собствени домове, но да останат наблизо.

Тези три симпатични жилищ, предназначени за трима младежи, са построени от стари транспортни контейнери и не изискват климатизация, за да поддържат комфортни температури в интериора. Къщите са построени от семейство от Коста Рика за тримата им синове, така че всеки да си има свой отделен дом, но фамилията да остане задружна всички да са наблизо.

Къщите са наречени Contenedores Franceschi и се намират в Санта Ана, Коста Рика, а проектът е дело на Re Arquitectura and DAO. Постройката се състои от три корабни контейнера с дължина 12 метра. Контейнерите са силно модифицирани и монтирани в конструкция, която осигурява покрив, който ги засенчва, и са повдигнати над земята с помощта на бетонна основа.

Всяка от трите къщи си има полу-открито пространство като задната палуба, балкон и веранда. Всяка има слънчев бойлер на покрива си.

Голямата им гордост обаче е охлаждането. Re Arquitectura казва, че домовете не се нуждаят от никаква климатизация. Те са разположени така, че да се възползват от преобладаващия бриз, а остъклението е внимателно разположено по начин, който насърчава кръстосаната вентилация. Фирмата казва още, че е използвала изолационна боя в проекта (която обаче изглежда доста спорно нещо).

„Доброто управление на ресурсите беше от ключово значение за този проект. Използвани са максимално всички налични местни материали със зачитане на тяхното естество…, за да се генерират най-малко отпадъци. От друга страна използваните материали са с ниско въздействие върху околната среда – дървесина, бои и лакове на водна основа, слънчеви бойлери и пасивни стратегии за контрол на климата, за да се избегне използването на климатици“, казват от Re Arquitectura. „Канализационната система използва двустепенен септичен резервоар с филтър, което позволява третирането на всички отпадъчни води – и те след това се източват в земята“.

Едно интересно решение е отпадъчният материал, генериран при строителството, като например отпадъци от дърво и метал, да се използват за мебели – лампи и перила, дръжки за врати, аксесоари за баня и кашпи.

Изображения: Re Arquitectura

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*