Китай увеличава капацитета на помпените ВЕЦ

Никоя крайност не е добро решение и в Китай изглежда добре знаят това, защото местните енергийни дружества постоянно търсят разумен баланс между новите, най-модерни източници на енергия и по-старите и традиционни, но също толкова екологични ВЕИ.

Държавната електроразпределителна компания в Китай – най-големият електроразпределителен оператор в страната – планира да увеличи капацитета на помпените си водни електроцентрали с 21 гигавата до 2015 година. Увеличението трябва да достигне 41 GW към 2020 г. Това ще допълни и без друго бързото развитие на възобновяемите енергийни източници като вятъра и слънцето.

При помпените водни електроцентрали водата се изпомпва от по-ниско стоящ резервоар към по-високо стоящ резервоар, използвайки евтино електричество от ненатоварените часови зони на генерация – например от вятърните турбини през нощта. Изпомпаната вода се изпуска тогава, когато търсенето на енергия нараства и достига своите пикове през деня.

В неделя Държавната електроразпределителна компания в Китай даде началото на изграждането на 1,2-гигаватова помпена ВЕЦ в южната част на провинция Жиангкси. Това е първата фаза от 2,4-гигаватово увеличаване на капацитета, което ще струва около 732,3 млн. долара.

Към края на 2009 г. общият енергиен капацитет на Китай беше 874 гигавата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*