Граждани протестират в Косово заради мръсния въздух

Стотици хора с бели маски се събраха в Прищина в сряда, за да протестират срещу замърсяването на въздуха, което е толкова лошо, че надминава смога в китайските градове. Това бе и поводът градската управа да забрани достъпа на автомобилите в центъра на града.

Организаторите на протести имитираха звученето на човек, който диша тежко. Тълпата скандираше „Не ни тровете“, „Помощ“ и „Да спасим Прищина“.

По обяд в сряда индексът на качеството на въздуха, измерен от посолството на САЩ в Прищина, беше 262 – ниво, считано за крайно нездравословно и по-лошо от това в Шанхай и Хангжу в Китай. През последните дни този индекс достигна 400, което значи, че въздуът е токсичен. На гражданите бе казано да останат на закрито.

Изследване на Световната банка от 2013 г. показва, че замърсяването на въздуха в Косово коства 852 преждевременни смъртни случая годишно – и 318 нови случая на хроничен бронхит.

Косовският парламент взе решение да проведе спешна сесия за обсъждане на дългосрочни мерки за проблема. Това обаче не удовлетворява исканията на гражданите. “Искаме въздух, чист въздух”, каза Вулнет Красники – един от организаторите на протеста. “Не искаме да ни говорите – искаме да действате”.

Експерти смятат, че Прищина винаги е била замърсена, но през последните две години смогът стана обект на сериозно внимание, когато посолството на САЩ започна да го измерва и да вкарва всичките си данни в интернет.

Замърсяването се дължи главно на дейността на две електроцентрали в покрайнините на Прищина. Косово разполага с петия по големина запас от лигнитни въглища в света и разчита на въглищата за производството на енергия. Много домакинства използват въглища за отопление, защото това е най-евтиното гориво.

“Забраната за автомобили в центъра е глупост, защото хората ги карат по други улици, намиращи се около центъра. Трябва да поставят филтри на електроцентралите и да накарат хората да спрат да изгарят въглища”, каза Жежине Ходжа – жител на Прищина.

Неотдавна Скопие пък пусна безплатен градски транспорт заради високите нива на замърсяване на въздуха. София пък изпробва т. нар. “зелен” билет, с който може да се пътува цял ден из градския транспорт срещу 1 лев – при пет поредни дена на силно замърсен въздух.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*