Немски търговци на дребно се притесняват от опасността от забрана на колите в града

Германските търговци на дребно се опасяват, че евентуална забрана на дизеловите автомобили в големите градове може да засегне продажбите им и да накара повече хора да пазаруват онлайн. Това съобщи в сряда местната браншова асоциация.

Върховният административен съд в Германия се очаква да се произнесе през февруари по въпроса дали градовете трябва да наложат забрана за дизеловите автомобили, за да намалят замърсяването на въздуха. 70% от търговците на дребно обаче се опасяват, че продажбите им ще бъдат засегнати, според проучване сред членовете на Асоциацията за търговия на дребно в страната. 73% очакват потребителите да се пренасочат към онлайн пазаруване.

“Вътрешните части на градовете трябва да останат достъпни както за клиентите, така и за доставчиците на дребно“, каза президентът на асоциацията Йозеф Санктйоханснер на пресконференция.

Германското правителство се договори за редица мерки, които да помогнат на общините да се борят със замърсяването заради дизеловото гориво. Надеждата е да се избегне крайната мярка – забрана на достъпа на дизелови автомобили в градовете. Природозащитниците обаче се съмняват дали това ще даде резултат.

По-рано в сряда асоциацията на търговците заяви, че очаква ръстът на продажбите на дребно в Германия да достигне 2% тази година. Половината от ръста, според асоциацията, ще се дължи на електронната търговия, която се очаква да нарасне с 9,7%.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*