Топлофикационните доставчици на Острова искат регламентиране на бизнеса

Доставчиците на тoплофикационни услуги в Обединеното кралство настояват правителството да изготви нови правила за сектора, за да помогне за намаляване на разходите и защита на потребителите.

В нов доклад от работна група на индустрията, ръководена от Асоциацията за децентрализирана енергия (ADE), разработчиците на топлоенергийни системи настояват за регулаторна рамка за сектора, която да обвързва дейността на този вид фирми с минимални стандарти за ценообразуване и качество на обслужване на клиентите.

Топлофикационните мрежи осигуряват отопление от източници като отпадъчна топлина от фабрики, слънчеви системи или биоенергийни котли. Топлината се пренася чрез мрежа от изолирани подземни тръби.

Понастоящем по този начин се отопляват около 500 000 домове в Обединеното кралство. Очаквасе до  2030 г. секторът да се разрасне и да покрие около 20% от британското население. Въпреки това индустрията все още не е предмет на същия тип регулиране като другите доставчици на топлоенергия – например операторите на газови мрежи.

През декември 2017 г. Комисията по конкуренцията и пазарите (CMA) обяви подробно проучване на пазара на топлоенергийни мрежи. Целта бе да се увери, че потребителите получават добри условия за ползване на отоплителните системи. Проверката започна заради данни, че потребителите на топлофикационни мрежи понякога имат проблеми – могат да бъдат принудени да подписват договори с продължителност до 25 години или да не могат да сменят доставчиците си. Наред с това има рискове от лошо обслужване и високи цени.

Директорът на ADE д-р Тим Ротър, заяви, че препоръките на доклада ще помогнат “да се създаде дългосрочен устойчив инвестиционен пазар за топлинни мрежи”.

“Осигуряването на инвестиции и защитата на клиентите – това са две страни на една и съща монета”, добави той. “Доволните клиенти са ключът към инвеститорите, за да са уверени и готови да инвестират. Това от своя страна води до намаляване на инвестиционните разходи – и на свой ред намаляване на сметките на клиентите”.

Топлофикациите са основна част от плана на правителството за декарбонизиране на битовото отопление в Обединеното кралство. В стратегията за чист растеж, която бе изготвена миналата есен, кабинетът обеща да инвестира 320 млн. лири в топлинни мрежи до 2021 г. в опит да намали вътрешните си въглеродни емисии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*