В Китай строят 100 MW слънчева фотоволтаична централа върху рибна ферма

Китайският производител на електрически и оптични кабели Hengtong Optic-Electric обяви изграждането на фотоволтаична електроцентрала с мощност 100 MW, монтирана върху…. рибна ферма.

Без да заема земеделски земи земи, китайската компания е разработила проект тип „две в едно“: слънчева фотоволтаична централа с мощност 100 MW и рибовъдно стопанство. Проектът “фотоволтаика+аквакултури” е реализиран въз основа на 25-годишно концесионно споразумение. Общата инвестиция е в размер на 120 млн. щатски долара. Намира се в провинция Шандонг и се разпростира на два квадратни километра. Проектът е включен в мрежата на 8 декември 2017 г. Той е съставен от 348 480 слънчеви панела.

Hengtong има изградени близо 700 мегавата соларни мощности в Югоизточна Азия, Океания, Африка и Южна Америка. Предимствата на подобни хибридни проекти са, че спестяват земя, а генерират чиста енергия и селскостопанска продукция едновременно. Освен това температурата на водата, която е по-ниска от тази на земята, позволява оптималното функциониране на слънчевите панели.

Комбинацията от рибовъдство и производство на слънчева енергия не е новост в Китай. Някои от най-забележителните проекти от този тип включват 120 MW соларна електроцентрала в окръг Поянг, провинция Дзянси, завършен през май 2016 г., и проекта на Hangzhou Fengling за 200 MW фотоволтаична система в Цихи, провинция Жейянг, която беше свързана през януари миналата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*