Тайланд забрани пушенето и фасовете по плажовете

Лодка на тайландски плаж

Тайланд забрани пушенето и изхвърлянето на тютюневи изделия на 24 плажа, които са най-популярни сред туристите. Причината са нарастващите екологични проблеми.

Страната в Югоизточна Азия е туристически “магнит” вече десетилетия, още от началото на 90-те години на миналия век до днес, когато е популярна и сред туристите от континентален Китай. Тя се е приготвила да посрещне рекордните 37,55 милиона туристи през 2018 година.

От години природозащитниците в Тайланд настояват пред няколко последователни правителства за защита на плажовете на страната, известни с обширните си пясъчни плажове и приветливо полюшващи се палми, които често биват нареждани начело на класациите за най-красивите кътчета в света. Най-големите заплахи за тези красоти са нерегламентираното стоителство и изхвърлянето на боклуци.

Законът за забрана на пушенето, влязъл в сила в четвъртък, има за цел да се справи с една съществена част от този проблем, каза Банарук Сермтронг, директор в Службата за управление на морските и крайбрежните ресурси. “От днес пушенето и изхвърлянето на цигари са забранени на плажните зони”, каза Банарук пред Ройтерс. “Всеки, който иска да пуши, трябва да прави това в определени зони за пушене, а не по плажовете.”

Законът защитава 24 плажа в 15 провинции, разположени по брега на Андаман и Тайландския залив.

Всеки, който наруши новата норма, ще бъде заведен в наказателен съд и може да бъде изправен пред санкция – една година затвор или глоба до 100 000 бата (около 3 190 щ.д.), или и двете.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*