Intel влага $100 млн. в летящо електрическо такси с въртящи се двигатели

Летящите автомобили вече са обект на разработване в не една и две автомобилни и самолетни компании, включително Boeing, Airbus и дори НАСА, но ето, че най-новият инвеститор в тази област е Intel. Парите на технологичния гигант са насочени към Joby Aviation. Малката компания получи 100 млн. долара финансиране, за да да доразработи своята технология за електрически летящи таксита.

Микро-самолетът на Joby е в процес на разработване от 2015 г. Машината има няколко двигателя и използва усъвършенствана система за накланяне, която насочва роторите нагоре за вертикално излитане и кацане, но ги завърта напред за енергийно ефективен полет подобно на обикновено самолет с крила.

Убедени, че дръзката концепция изобщо не е шега, група нови инвеститори, водени от Intel, сред които е и Toyota, предоставиха на Joby 100 млн. долара във втори кръг на финансиране на разработката на компанията. Според фирмата, нейните летящи таксита вече са на етап изпитателни полети.

Подобно на други концепции за летящи електрически таксита, Joby се надява да намали трафика и замърсяването в градските центрове и да предложи на градските хора по-бърз, по-чист и по-безопасен начин за пътуване.

Микро-самолетчето на Joby е с 5 места. То може да лети над 240 километра с едно зареждане. Способно е да се движи по-бързо от съществуващите робокоптери и обещава да бъде 100 пъти по-тихо от конвенционалните самолети по време на излитане и кацане.

Предварителната цена ще бъде по-висока от тази на обикновен малък самолет с гориво или хеликоптер. Joby обаче смята, че за купувачите това ще се компенсира с течение на времето, тъй като самолетът може да покрие същото разстояние при една двадесета от цената на енергията на традиционните малки летателни апарати.

Засега Joby се фокусира върху развитието на летящото такси, наблягайки на три ключови области: оборудване със системи за несравнима безопасност, минимизиране на шума и оптимизиране на покриваните разстояния и скоростта.

“Intel вярва, че бъдещето на транспорта ще се базира на анализ на данни – независимо дали става дума за автономни автомобили или самолетни пътувания от следващо поколение”, каза Уендъл Брукс, президент на Intel Capital. “Joby Aviation е съсредоточена върху производството на уникално превозно средство. Това е наистина разтърсваща нова технология, която има потенциал да изличи географските граници, където хората могат да живеят и работят”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*