Хората вече са изхвърлили на Луната над 180 000 кг боклук

Замърсяването вече не е проблем само на Земята. Въпреки, че все още не са заживели за постоянно на Луната, хората вече са успели да изхвърлят 400 000 паунда там.

Голяма част от тези остатъци са оставени след дванадесетте пътувания на хора до Луната. Учените от Земята са преценили, че връщането на лунните посетители вкъщи би било по-евтино и по-просто, ако превозното им средство се отърве от възможно най-голямо количество ненужно оборудване. Като се добавят и остатъците, натрупани от безпилотните мисии до спътника на Земята, то може да се каже, че има цяло сметище в орбита над главите ни.

По-голямата част от боклука на Луната е резултат от разбиването на космически кораби, опитващи се да кацнат там – това са над 70 машини. Останалата част от боклуците е миш-маш от човешки инструменти, странно документиращи краткия престой на човееството на Луната.

Тъй като е по-лесно да се върне на Земята с възможно най-малко тегло, всяка лунна мисия е оставила по около 10 300 килограма ненужни предмети – модули, машини и разни материали, свързани с мисията до Луната. Наред стова има и 96 торби с органични човешки отпадъци върху лицето на Луната.

В името на справедливостта трябва да се отбележи, че хората не са оставили само отпадъци на Луната. Малък алуминиев паметник, оставен от екипажа на Аполо 15 в памет на загиналите астронавти, също разнообразява тихия лунен пейзаж.


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_1ad0_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/technews/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1924

2 коментара

  1. Пишете в килограми (SI) какви са тия малоумни паундове ? Нямате ли калкулатори ?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*