Електрически безпилотен самолет Airbus VTOL успешно направи първия си полет

Електрически автомобили, безпилотни коли, самоуправляеми дронове – всичко това е на път да се слее в едно, ако се вгледаме в нажежаващата се конкуренция в разработването на електрически безпилотни летящи коли. Най-новото предизвикателство дойде от Airbus и A³ с успешния, пълномащабен тестов полет на едноместния самопилотиращ се електрически самолет с вертикално излитане и кацане на име Вахана.

Проектът Вахана е относително млад в сравнение с повечето си конкуренти – Airbus започна това начинание преди едва две години. Да стигне от груба скица въху салфетка до реален и действащ прототип за толкова кратко време – е безспорно голямо постижение дори за компания с ресурсите и мащаба на Airbus.

Готовият самолет, тестван в изпитателната серия, е наречен Alpha One. Първият му полет беше изцяло безпилотен, с продължнителност 53 секунди. При него машината достигна скромната височина от 5 метра.

Самият самолет е с дължина 5,7 метра, ширина 6,2 метра и височина 2,8 метра. Неговото тегло при излитане е 745 кг – по-малко от обикновен лек автомобил. Следващите етапи на изпитанията ще включват преход от вертикално движение към летене напред.

Без съмнение за подобна разработка има много трудности – и регулаторни, и технически – които трябва да се преодолеят, за да може този род машини да станат популярни във въздушното пространство над градовете ни. Но темпото на разработване, което се наблюдава при Вахана, а и при други подобни разработки, е наистина смайващо. Няма да е неоснователно да посмеем да очавакме автономните безпилотни таксита да превземат небето ни след има-няма 10 години.

Снимки: Vahana.aero

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*