Горчица осигури биогориво за самолетен полет между САЩ и Австралия

Първият полет между САЩ и Австралия, захранван с биогориво, приключи с успешно приземяваnе в Мелбърн след 15-часово пътуване. Гардиън съобщи, че в смесеното гориво 10 процента са били осигурени от “brassica carinat” – вид синап, който авиокомпанията Qantas описва като “нехранителен, промишлен вид синапено семе”. Използването на подобно смесено биогориво в редовните полети ще спести около 18 000 килограма въглеродни емисии, изчислили са в компанията.

Самолетът Boeing Dreamliner 787-9 е прекосил разстоянието между Лос Анджелис и Мелбърн, намалявайки въглеродните си емисии със 7% в сравнение с обичайния полет на Qantas по транс-тихоокенаския маршрут. Според авиокомпанията, “използването на синапеното биогориво може да намали въглеродните емисии с 80% в сравнение с традиционното гориво”.

“Brassica carinata” може да се култивира между циклите на отглеждане на други посевни култури, според Гардиън. Qantas казва, че този вид синап е “водноефективен” – отглеждането му не изисква много вода за напояване. Стив Фабиянски, изпълнителен директор на Agrisoma – компания за селскостопански технологии, участвала в проекта – обяснява, че самолетното биогориво на база този вид горчичени семена осигурява едновременно няколко вида ползи: гориво за самолетите, протеини за хранене на селскостопански животни и подобряване на състоянието на почвите, в които се отглежда. Семената от “brassica carinata” могат да се натрошават и да се използват като високопротеинова храна за добитък, птици и млекодайни животни.

Един хектар от горчичените семена осигурява 2000 литра масло, според Qantas. Това може да е основата за производството на 400 литра биогориво и 1 400 литра от нещо, което авиокомпанията описва като “възобновяем дизел”.

Земеделският експерт от Университета в Сидни Даниел Тан казва, че самите земеделски производители могат да използват този вид горчичени семена като източник на устойчиво гориво за фермерсната си работа. “Само ден след прибиране на реколтата те могат да пресоват семената в преси в собствените си бараки и да използват течността като гориво за тракторите си”.

Снимка: Qantas

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*