Металическа нанопяна извлича водород от водата по-ефективно от електролизата

Водородът може да бъде ключов източник на възобновяеми “горива” в бъдеще. Макар да  е най-изобилният елемент във вселената обаче, той е изненадващо труден за производство в чист вид. Извеждането на водорода от водата чрез процеса, известен като електролиза, е най-чистият начин. Необходимите за целта катализатори обаче са базирани на редкоземни метали, чието добиване е трудно и неблагоприятно за околната среда. Сега изследователи от Вашингтонския държавен университет са разработили бърза и евтина алтернатива. те са създали катализатор тип “нанопяна” от никел и желязо, който – според учените – се представя по-добре от обикновените катализатори.

Водната електролиза не е популярен начин за добив на водород – главно заради разходите за скъпите катализатори и голямото количество енергия, необходима за реакцията. Подобряването на тези пааметри е фокусна област на много научни изследвания. До този момент учените са намирали различни начини да се справят с проблема, най-вече като използват катализатори от евтин молибденов сулфид или хибридни твърдотелни устройства.

Сега учените от ВДУ са намерили как да използват като катализатор никел и желязо – хем евтини, хем изобилни метали. От тях учените са създали „нанопяна“ – материал, който прилича на гъба на атомно ниво. С голяма повърхностна площ, която влиза в контакт с водата, нанопяната може ефективно да предизвика реакцията. Екипът е установил, че материалът работи по-добре и изисква по-малко енергия от по-скъпите катализатори. Той губи много малко от своята активност в продължение на 12-часов цикъл на работа и запазва своята стабилност.

Големи количества нанопяна могат да се произведат сравнително евтино и в рамките на няколко минути, казват изследователите. В публикацията за своята разработка, която беше поместена в списание Nano Energy, те не представиха детайли от процеса на направата на нанопяната, но описват метода  като “много прост подход, който може да се използва лесно в мащабно производство”.

До този момент лабораторните им тестове доказват, че технологията е обещаваща. Следващите стъпки за изследователите са да мащабират технологията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*