Британското правителство разработва безпилотен електромобил

Проект, финансиран от правителството на Великобритания и индустриални организации, си е поставил за цел разработването на самоуправляемо превозно средство, способно да се движи по улиците на Острова досущ като опитен човек-водач. Приветстван като “най-амбициозния проект за свързан и автономен автомобил във Великобритания“, проектът HumanDrive в крайна сметка ще приключи с пътуване на разстояние над 300 километра по обществените пътища из цяла Великобритания, включително предизвикателни черни пътища и скоростни магистрали.

“Автомобилите с ниски въглеродни емисии и автономно управление са бъдещето – и те ще допринесат за глобалната революция в мобилността”, каза секретарят по бизнеса и енергетиката Грег Кларк. “Тази революция има потенциала да донесе стойност в размер на 52 милиарда долара за нашата икономика до 2035 г. Възможността да бъдем в челните редици на тази промяна е нещо, което не можем да си позволим да пропуснем”.

Европейският технически център на Nissan ще ръководи 30-месечния проект HumanDrive. Той ще приключи през декември 2019 г. с реализацията на комплексно автономно пътуване из Великобритания. Автомобилът, който се разработва от партньори, включително Nissan, Университета в Крейнфийлд, Catapult и Highways England, ще трябва да се справя с многобройни сценарии за шофиране, включително стръмни черни селски пътища, високоскоростни кръгови кръстовища, главни пътища и магистрали.

Пътната мрежа в Обединеното кралство разкрива някои особени предизвикателства“, се казва в доклада на Catapult от Марк Уестууд. Според него, те се различават съществено от американските пътища, по-взискателни са. Това налага инициирането на собствена разработка безпилотен автомобил.

Автономната система за управление ще използва най-съвременните технологии за изкуствен интелект – „модел наизкуствения водач“, проектиран така, че да имитира управлението на автомобил от човек и съответното планиране на маршрути, при жив трафик и при различни условия на околната среда. Все пак преди да бъде пуснат по британските обществени пътища, автомобилът ще бъде подложен на строги тестове на частна тестова писта, а сетне по малки участъци от обществени пътища, в симулирана среда и други съоръжения.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*