Китай превръща сметища и замърсени земи в земеделски територии

Китай ще се опита да преобрази около 90% от замърсената си земеделска земя и да я направи безопасна за отглеждане на посеви и хранителни култури до края на 2020 г. Това обяви министърът на околната среда Ли Ганджи.

Китай ще проведе мащабно разследване на замърсяването на почвите и ще формира пилотни зони, които ще бъдат използвани за изпитване на технологии за предотвратяване и третиране на замърсяването на почвите. Това е било решено от правителството на среща през уикенда, за която съобщи Министерството на околната среда на официалния си уебсайт.

Проучване от 2013 г. показва, че около 3,33 милиона хектара земеделска земя в Китай – област с размерите на Белгия – се смята за прекалено замърсена, за да отглеждат хранителни култури там. Очакваните разходи за почистване възлизат на 1 трилион юана –  около 159 милиарда щатски долара.

Китай обяви война срещу замърсяването през 2014 г. Битката започна първо със смога, който задушава големите градове. Заедно с това обаче обект на “прочистване” са и реките и почвата.

Наред с програмата за земеделските земи Китай ще се стреми и да намали количеството вода под клас 5 – вода, която е толкова замърсена, че не е годна дори за промишлена употреба или напояване. Тази вода трябва да е по-малко от 5% до края на 2020 г.

Подобряването на качеството на питейната вода също е един от основните приоритети през следващите години. Китай ще гарантира, че повече от 80 процента от водата в страната е от клас 3 или по-висок – тоест годна за консумация от човека. Това трябва да е факт до края на десетилетието.

В края на миналата година беше завършен първият, петгодишен план за действие срещу смога в голямата държава. Сега китайските представители по околната среда изготвят цели и програми за периода 2018-2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*