Tesla строи 250 MW виртуална електроцентрала в Австралия

соларен покрив

Южноавстралийското правителство ангажира Tesla за изграждането и пускането на най-голямата виртуална електроцентрала в света. Тя ще включва 50 000 жилища, които ще генерират и съхраняват електроенергия и ще я подават към електропреносната мрежа.

Миналата година Tesla построи най-голямата батерия в света в Южна Австралия. Сега компанията отново ще си партнира с правителството на щата, този път за да изгради най-голямата виртуална електроцентрала в света. Чрез инсталирането на покривни слънчеви панели и домашни батерии Tesla Powerwall в хиляди къщи системата ще позволи на домакинствата да генерират собствена електрическа енергия и да подават тока към електрическата мрежа на щата, когато е необходимо.

Мащабни прекъсвания на електрозахранването сполетяха Южна Австралия през лятото на 2016 г., Това накара местното управление да разработи план за “поемане на грижата за енергийното бъдеще на щата”. Основна част от този план бе изграждането на най-голямата акумулаторна система в света за съхраняване на възобновяема енергия. Tesla пое предизвикателството да изгради съоръжението със серия от комунален клас батерии Powerpack, а Елън Мъск се ангажира да построи това чудо в рамките на 100 дни – или да е безплатно. В крайна сметка Мъск спази крайния срок.

По-малко от месец след изграждането на тази голяма нова акумулаторна система тя доказа своята стойност, когато успя да инжектира 100 MW в националната мрежа, за да компенсира повреда в голяма електроцентрала, захранвана с въглища. Според съобщенията на местните медии, мега-батерията е успяла да реагира на недостига само за 140 милисекунди.

Новообявената виртуална електроцентрала е предназначена за същата цел – да поддържа мрежата стабилна, като децентрализира производството и съхранението на електроенергия. През следващите четири години правителството на Южна Австралия планира да инсталира слънчеви панели на покривите на къщите – с мощност 5 kW и съчетани с батерии Tesla Powerwall 2 с мощност 13,5 kWh. Програмата ще обхване над 50 000 жилища.

Панелите и батериите ще бъдат доставени и инсталирани безплатно. Все пак участниците ще трябва да плащат за електричеството, което използват. Икономическият анализ показва, че участващите домакинства ще спестяват по около 30% от своите сметки за електричество. Тези домове също така ще бъдат защитени от прекъсване на тока. Ако домашната Powerwall установи прекъсване на електрозахранването, тя веднага ще възстанови захранването на къщата от собствените си резерви – без прекъсване.

Наред с това всички батерии ще участват в обща интелигентна мрежа, която Tesla нарича най-голямата виртуална електроцентрала в света. Тя ще е с капацитет от 250 MW. Излишната електроенергия от всеки дом ще бъде подавана в основната мрежа – или може да бъде използвана в аварийна ситуация.

В момента тече първият етап от проекта. 1100 жилища ще получат слънчеви панели и Powerwall без каквито и да е собствени разходи. След това подобни системи ще бъдат инсталирани на още 24 000 жилищни сгради. Най-накрая офертата ще бъде отворена за всички домакинства в Южна Австралия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*