Електрическа шейна лети по снежните поля

Докато ние се молим за сняг, в някои американски щати е доволно студено и снежно. Децата катерят хълмовете, за да се спускат с шейни, но Питър Срайпол се е устремил към равните поля със своята електрическа шейна, която се задвижва с помощта на витло, взето от електрически самолет.

Срайпол е любител на „направи си сам“ забавления и вече е прочут в САЩ със своите електрически скейтборд Winnebago, хидро-скутер и електрически ултралек самолет.

Навярно именно от последното е взел електрическия мотор със 150 к.с. и витлото, с които задвижва най-новата си конструкция – електрическата летяща шейна. Двигателят и витлото са поместени в самоделна кутия от метал и дърво, която е прикрепена към метална рамка и е фиксирана към  задната част на шейната – която пък е стандартна KL Outdoor. Заради гъвкавия пластмасов под на шейната, който създава известно съпротивление в снега, Срайпол е отрязал и преместил седалката, за да подпомогне разпределянето на теглото си за по-гладко возене.

Изобретателният домашен майстор е извел управлението на електродвигателя към предната част на шейната посредством жици, скрити в метална тръба, плъзгач,като е монтирал плъзгач, радио-предавател и електронен контролер за скоростта. След това тествал шейната край родния си Бийвър Крийк в Охайо.

Срайпол не описва какви батерии използва за захранване на двигателя, колко време е необходимо за тяхното зареждане или каква скорост развива със своята електрическа летяща шейна.

И макар че това навярно е проект от вида “не правете това у дома”, без съмнение е забавно да видим какво може да сътвори изобретателният ум със средствата на съвременната електрическа мобилност.

Снимки: Питър Срайпол

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*