Засаждането на диви цветя сред посевите може да намали употребата на пестициди?

Могат ли дивите цветя да ни помогнат да намалим използването на пестициди?

Ивици от диви цветя са били засадени сред 15 големи обработваеми полета в Англия – но не просто около тях, а вътре в самите ниви. Експериментът е част от проучване на Центъра за екология и хидрология (ЦЕХ). Дивите цветя могат да стимулират насекомите, които се явяват естествени пазители на насажденията, и по този начин да помогнат на земеделските производители да намалят употребата на пестициди, увреждащи околната среда.

Проблемът с препаратите за растителна защита е, че увреждат околната среда, а сетне и здравето на човека. Учените в Обединеното кралство търсят устойчиви начини за отглеждане на храна, а дивите цветя могат да помогнат за това. Цветните ленти сред нинивте в 15-те ферми са засадени миналата есен, а  изследователите ще ги наблюдават и анализират през следващите пет години.

The Guardian цитира изследване, което показва, че използването на ивици диви цветя, които да стимулират дивите буболечки, води до намаляване на броя на вредителите и дори до увеличаване на добивите. Но в миналото дивите цветя винаги са били засаждани предимно около полята – а не вътре в самите ниви. Това прави по-трудно за полезните насекоми да стигнат до средните зони на големите полета.

Първоначалните тестове на британските учени разкриват, че засаждането на ивици диви цветя през около 100 метра позволява на природните пазители на нивята да атакуват вредители като например листните въшки на полето. В полевите изпитания ивиците са с ширина около 6-7 метра и заемат два процента от общата площ на терените, съобщава The Guardian. Полска маргаритка, див морков, червена детелина – са сред засадените диви цветя.

Учените ще наблюдават дали привличането на полезни насекоми в средата на полетата “причинява повече вреда, отколкото полза”. Изследователят Рич Пийуел казва, че очаква естествените хищници да държат вредителите под контрол с течение на времето, така че на земеделските стопани никога да не се налага да пръскат с пестициди.

Подобни тестове се провежда и в Швейцария с цветя като метличина, мак, кориандър и елда.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*