Нова фитнес мода в Швеция комбинира джогинг и събиране на боклук

Нова фитнес тенденция набира скорост в Швеция: природосъобразна форма на спортно упражнение, която съчетава джогинг и събиране на боклук. Новата мода бързо набира скорост и по целия свят.

Бягащите за здраве са се заели да приведат тренировките си в нещо още по-полезно, като едновременно тичат и събират отпадъци. Би Би Си казва, че по този начин те имат полза не само от бягането, но и от другите видове физическа активност – клякане, навеждане и др., докато вземат бутилки, кутии или други боклуци, изхвърлени на земята. Всичко, от което се нуждаете, за да се включите в новата мода, е удобен екип за бягане, торба за събиране на боклук и, в идеалния случай, чифт ръкавици.

Екологът Ерик Алстрьом е считан за инициатор на новата мода. Когато се преместил от шведския ски курорт Яаре в Стокхолм, той си помислил, че градът изглежда като сметище. Организирал джогинг групи, които да бягат, но и да събират отпадъци в торбички за боклук – в опит да почистят града. Той нарекъл тази дейност “плогинг” – съчетание от шведските думи за бягане и почистване.

Много хора са склонни да въздъхват тъжно при вида на боклуци по земята, но все още мнозина се потрисат при мисълта да се наведат и да ги вземат, за да ги занесат до кофа за боклук. Новата фитнес тенденция “плогинг” може да промени това отношение, надяват се инициаторът и неговите съмишленици.

“Плогинг” манията вече обзема целия свят. Бягащо-почистващи екипи тичат из какви ли не места по света – от Париж до Тайланд.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*