Приглушената светлина съсипва мозъците

Онези, които предпочитат да работят в полумрак в своя офис, защото това им създава настроение, трябва да си помислят добре дали да продължават. Според ново проучване от Мичиганския държавен университет, има основание да се смята, че продължителният престой в полумрак съсипва мозъка. Те установили това чрез тестове с плъхове, оставени на полу-тъмно през деня, и установили, че мозъчните им способности драстично намаляват. Същото може да се окаже вярно и за хората.

Използваните в проучването гризачи са “нилски” плъхове, които са дневни животни – това означава, че спят през нощта и са активни през деня.

Група от животните били оставяни на слаба светлина през деня за период от четири седмици. За това време те загубили около 30% от капацитета в своя хипокампус- част от мозъка, свързана с ученето и паметта. В крайна сметка животинките се представили слабо в пространствена задача, която били научили и изпълнявали сполучливо преди това.

Друга група плъхове била изложена на ярка светлина всеки ден пак в продължение на четири седмици. Справянето със същата задача след този период даже се подобрило.

Производителността и капацитетът на мозъка на плъховете, живели в полумрак, се възстановили напълно, след като им била дадена един месец почивка от тъмнината и след това били оставени четири седмици на ярка светлина през деня.

Продължителното излагане на слаба светлина води до значително отслабване на мозъчния невротрофичен фактор, обясняват учените. Това е пептид, който поддържа здрави връзките и невроните в хипокампуса. Слабата светлина предизвиква и намаляване на дендритните връзки – връзките, които позволяват на невроните да комуникират един с друг.

Тъй като светлината не засяга директно хипокампуса, учените смятат, че тя навярно влияе първо върху други части на мозъка, след като премине през очите. Една област, която е възможно да е засегната, е група от неврони в хипоталамуса, които произвеждат пептид, известен като орексин. За този пептид се знае, че влияе върху редица различни мозъчни функции.

Като се има предвид този факт, изследователите предполагат, че даването на орексин на плъховете, живеещи в полумрак, би могло да има същия ефект като излагането им на силна светлина. Ако това се потвърди, откритието би имало благоприятни последици за хора със зрителни проблеми – възрастни или такива със засегнато зрение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*