Нулевоенергиен плаващ дом почиства водата наоколо

Може ли да даден дом да не вреди на природата наоколо, а вместо това да й помага? Този въпрос не давал мира на двама души – архитекта Мишел Ланкър от Lanker Design LLC и нейният съпруг и еколог Бил Блоксом. Така те се заели да проектират новото си жилище именно с тази идея и създали плаващ дом, носещ се върху езерото “Юниън” във Вашингтон, който е не само нулевоенергиен и сертифициран по LEED Platinum, но и подобрява качеството на водата и биоразнообразието. Наречен “Houseboat H”, този устойчив дом може да се похвали с редица екологични постижения – от избора на материали и наличието на възобновяеми енергийни източници до използването на плаващи острови за създаване на нови водни местообитания.

Устойчивостта и симбиозата са в основата на “Houseboat H”. Захранвана със слънчева енергия и проектирана за минимална употреба на енергия, нулевоенергийната къща се носи върху няколко плаващи острова, специално проектирани да подобряват качеството на водата. Плаващи буйове, изработени от рециклирана пластмаса, постепенно завъждат водна растителност, която спомага за пречистване на водата в езерото и създава нови местообитания за рибите. Те могат да се наблюдават през голям прозорец в “подземието” на дома.

Наред с рециклираните пластмаси навсякъде в дома може да се види внимателният избор на материали – най-вече в старите кедрови трупи, използвани в интериора, които са спасени от оригиналната къща на Мишел и Бил – 100-годишна плаваща къща-лодка, унищожена в пожар. Използването на кедър и бамбук в дома придава усещане за топлина и уют в светлия интериор. Фиброциментът, използван за външната облицовка, осигурява дълготрайност.

Естественото осветление и красивите гледки към Сиатъл радват окото на обитателите на дома благодарение на големите прозорци с троен стъклопакет, които се простират от пода до тавана. За да се сведат до минимум загубите на енергия, стените и покривът са запълнени с изолация от пулверизирана пяна. Малкият зелен покрив също подпомага изолацията. Слънчева система с мощност 5.43 kW, прикрепена към част от покрива, захранва осветителните тела на дома, нискоенергийните уреди и бойлера за подово отопление. За събиране на топлина от езерото е инсталиран и топлообменник.

Снимки: Lanker Design LLC

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*