5 града разработват глобална рамка за водна устойчивост

Пет града от пет континента бяха избрани да участват в разработването на глобална рамка за градска водна устойчивост. Рамката „CWRF“, разработвана от Arup с подкрепата на фондация „Рокфелер“, има за цел да помогне на градовете да се подготвят по-добре и да реагират по-адекватно на шокове и стрес в своите водни системи.

Аман, Кейптаун, Мексико Сити, Маями и Хъл бяха избрани за проекта, защото представляват пълната гама от предизвикателства пред управлението на водите, пред които са изправени повечето градове по света. Фактор за избора е и тяхното разнообразие по отношение на броя на населението, географското местоположение и икономическия статус – наред с ангажимента им да предприемат стратегически подход към устойчивостта. Четири от петте града са част от инициативата „100 устойчиви градове“ – създадена от фондация „Рокфелер“. Тя има за цел да помага на градовете по света да станат по-устойчиви в условията на физически, социални и икономически предизвикателства.

Проектът „CWRF“ ще проучи специфичните проблеми с водата във всеки град чрез изследвания на място и интервюта със заинтересованите страни. Те ще бъдат проведени от консултантите от Arup. Данните и констатациите ще бъдат използвани за създаване на качествени и количествени показатели за измерване на устойчивостта на градските водни ресурси, годни за използване във всеки град навсякъде по света. Получената рамка за градска водна устойчивост ще претендира за световен стандарт за водна устойчивост. Това ще даде възможност на градовете да диагностицират предизвикателствата, свързани с водата, и да използват тази информация, за да вземат най-добрите възможни решения по отношение планирането и инвестициите.

Аман, столицата на Йордания, с население от 4 милиона души, не се намира близо до източници на вода и редовно страда от суша. От друга страна градът преживява необичайно силни дъждове, водещи до наводнения в по-ниските области.

Кейптаун в Южна Африка, с население от 3,7 милиона души, наскоро претърпя тежка суша поради тригодишна липса на дъжд. Местните власти наскоро консттираха, че остават по-малко от 90 дни, преди водоснабдяването на града да пресъхне.

Мексико Сити, най-големият от участващите градове, има население от 21,3 милиона души. Бързо развиващият се град е силно зависим от подземните водоносни хоризонти и има сериозен риск да остане без вода в бъдеще. Мексико Сити се намира на територия, която някога е била езеро, което го прави особено податлив на наводнения.

Маями и неговите плажове, с население от 5,9 милиона души, са крайбрежно място с висок обем на подпочвените води и сложна канална система. Той е особено уязвим към повишаване на нивото на морето. Наводненията при приливи стават все по-чести, причинявайки значителни смущения във функционирането на града.

Хъл в Йоркшир, Великобритания, има население от 323 000 души. Тъй като 90% от града се намира под линията на приливната вълна, градът е особено уязвим към покачването на морското равнище. През последните години той пострада от огромни наводнения.

Разработването на рамката ще се ръководи от група с участието на представители на фондация „Рокфелер“, инициативата „100 устойчиви градове“, Световната банка, университета в Масачузетс-Амхърст, Алианса за глобална водна адаптация (AGWA) и „Смяна за устойчивост“.

„От повече от 1000 града-кандидати … повече от 60% посочиха, че имат предизвикателства, свързани с водата – прекалено много или твърде малко ресурси – и определиха тези предизвикателства като рискове за устойчивостта си“, коментираха от Arup.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*