До 28 февруари гласуваме за европейско дърво на годината

Тройка български секвои очаква подкрепата на българските природолюбители в тазгодишното осмо издание на конкурса “Европейско дърво на годината. Гласувнето тече до 28 февруари на уебстраницата Дърво на годината. Конкурсът има за цел да насочи вниманието към връзката между общностите и природата, към значението на дърветата в културното и природното ни наследство.

Трите величествени секвои от България са разположени в местността Ючбунар, Кюстендилско, и са засадени в края на XIX век от известния български лесовъд Йордан Митрев. Те ще се конкурират да спечелят симпатията на любителите на конкурса заедно с други дървета: запазен местен сорт ябълково дърво от Словакия; впечатляващ корков дъб от Португалия, вписан в Книгата с рекордите на Гинес; дъб-символ на скаутското движение във Великобритания и много други дървета, преживели сериозни природни бедствия и други събития – наводнения, пожар, др. – и оцелели до днес. Всички те остават опора и събирателен символ за духа на хората и местните общности.

Тази година в конкурса участват 4 нови страни – Хърватия, Португалия, Румъния и Русия, а Великобритания ще бъде представена от 1 дърво.

Гласуването тече до 28 февруари, като през последната седмица – 22-28 февруари – резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. За да гласувате, както и миналата година, ще трябва да изберете две дървета и да потвърдите избора си чрез активиране на връзка, получена на посочен от вас електронен адрес.

Победителите ще бъдат обявени на церемония по награждаване, чийто домакин и тази година ще бъде депутатът от Европейския парламент Павел Поц. Тя ще се проведе на 21 март 2018 – Международния ден на горите – в Брюксел.

С началото на тазгодишния конкурс „Европейско дърво на годината“ се полага началото и на една нова инициатива в подкрепа на дърветата. Чрез нея ще се набират средства в помощ на застъпнически инициативи на Сдружение „Партньорство за околна среда“ и на подкрепяните от него организации.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*