Норвегия се отказа от вятърен парк в полза на дивите северни елени

Норвегия се отказа от построяването на вятърен парк с мощност 120 мегавата (MW) заради опасения, че може да навреди на северните елени.

Близо 35 000 диви елена обитават южните планини на Норвегия – „последните останали жизнеспособни популации в Европа“, според Ройтерс. Вятърната ферма имаше потенциала да даде тласък на бизнеса в слабо населената община Байгланд. Фермата обаче щеше да попадне в национален резерват, където живеят елените, според министерството на енергетиката на страната. В крайна сметка Норвегия анулира строителството.

Натискът върху стадата от диви елени далеч не се свежда само до една ветроенергийна ферма. Проблем за животните са ваканционните кабини, нарастващият брой пътища, язовирите и железопътните линии. През ноември 2017 г. осем товарни влака убиха около 110 северни елена в Норвегия за период от една седмица. Според изданието TreeHugger, строителството „изяжда“ местообитанията на елените, от което красивите създания страдат. Към това се допълва и въздействието на промяната на климата; по-честите замръзвания и размразявания на зимните пасища тормозят елените.

Според последните данни, около 99% от вътрешните енергийни нужди на Норвегия се покриват с електроенергия, генерирана от ВЕЦ. Като генерира повече енергия, отколкото използва, страната става нетен износител – за други скандинавски страни. През 2017 г. Норвегия лицензира изграждането на два нови вятърни парка с 141 MW общ капацитет в южната част на страната. Така че може би не е било прекалено трудно да се вземе решението да се приоритизира дивата природа пред чистата енергия.

TreeHugger нарича това „вдъхновение“: да имаш достатъчно инфраструктура за възобновяема енергия, така че да можеш да вземеш решение в полза на дивата при обмислянето на нов енергиен проект.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*