Устремили ли сме се към шестото масово унищожение на Земята?

През последните 540 милиона години Земята е понесла пет масови изчезвания на биологични видове. Всеки от тези случаи е бил свързан с процес, при който се повишава нормaлната въглеродна циркулация в атмосферата и океаните, разгръщащ се в период от хиляди до милиони години. Днес въпросът за мнозина учени е дали през последния век въглеродният цикъл на Земята не е толкова увреден, че да доведе планетата до шесто масово унищожение на живота?

Емисиите на въглероден диоксид се увеличават значително от 19-ти век насам. Да се отговори категорично дали скорошният скок в нивата на CO2 може да доведе до масово изчезване – си остава предизвикателство. Трудността идва главно от това как се съотнасят древните въглеродни аномалии, които са се случвали в период от няколко хиляди до милиони години, към днешните изменения, които се случват за малко повече от век.

В рамките на промените в въглеродния цикъл на Земята през последните 540 милиона години, обхващайки петте случая на масово унищожение, са налице „катастрофални прагове“, обяснява Даниел Ротман, професор по геофизика в катедра „Земя, атмосфера и планетарни науки“ и ко-директор на Центъра Лоренц при Масачузетския технологичен институт. Тези прагове на въглеродния цикъл са такива, че ако бъдат превишени, биха довели до нестабилна среда и в крайна сметка до изчезване на живота.

В статия, публикувана в „Science Advances“, Ротман обяснява, че масовото изчезване се случва при осъществяването на едно от две условия. За промените на въглеродния цикъл, които се случват в дългосрочен мащаб, изчезването настъпва тогава, когато промените се случват по-бързо, отколкото глобалните екосистеми могат да се адаптират. За измененията, които се случват в по-кратковременен период, темпът на промяната няма значение – вместо това важни са размерът или величината на промяната. Те определят вероятността за изчезване.

Отнасяйки тази закономерност към бъдещето, Ротман прогнозира, че бързото покачване на емисиите на въглероден двуокис в относително кратък период от време сега поставя основния въпрос: дали към океаните ще се добави критично количество въглерод. „Катастрофалният праг“ на обема на CO2, изчислява ученият, е около 310 гигатона. Това, според учения, е приблизително равно на количеството въглерод, което човешката дейност ще е добавила към световните океани до 2100 година.

Това означава ли, че скоро ще последва масовото изчезване? Ротман казва, че ще отнеме известно време – около 10 000 години – за да се случи подобно екологично бедствие. Той обаче подчертава, че до 2100 г. светът може да се окаже навлязъл в „територия на неизвестността“. „Не става дума за това, че катастрофата ще настъпи на следващия ден“, казва Ротман. „Това означава, че ако не се вземат мерки, въглеродният цикъл ще се озове в сфера, където вече няма да е стабилен и ще бъде труден за прогнозиране. В геологичното минало този тип поведение се свързва с масовите изчезвания“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*