Превръщат стари мини в акумулатори с гигантски тежести

Въгледобивната промишленост умира и няма да се върне. Но изкопаните в земята тунели могат да бъдат полезни на хората – по нов начин. Gravitricity е разработила система с гигантски тежести, които се вдигат и спускат в отвесните минни шахти, за да съхраняват енергия и да я отдават при поискване.

Тежест от порядъка на 3000 тона се окачва и се спуска във вертикалната шахта на изоставена мина – същата, по която с асансьор са се спускали миньорите, за да отидат на работа на забоя. При спускането системата завърта генератори, които произвеждат електричество. Когато има излишна енергия в мрежата, тя се използва за издигане на тежестта нагоре. Това е сщият принцип, по който работят ПАВЕЦ у нас.

Разработчиците на системата Gravitricity казват, че подобна система може да работи с шахти с дълбочина от 150 до 1500 метра. Тя може да работи безпроблемно в продължение на около 50 години.

За момента Gravitricity е в етап на разработване на системата и се хвали, че това е нейна „патентована технология“. Ако последната бъде възприета в практиката, това може да донесе ползи на общностите, изградени около някогашните въглищни мини.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*