Щадяща рибите водна турбина прави речната енергия истински зелена

Една компания от Белгия иска отново да направи водноелектрическата енергия истински екологична. Турбината на Turbulent може да бъде инсталирана в повечето канали или реки, използвайки течащата вода, за да генерира енергия за до 60 жилища, според Business Insider. Чистият, щадящ рибите енергиен източник може да работи денонощно.

Вдъхновена от природата, микро-ВЕЦ системата на Turbulent може да осигури децентрализирана енергия на ниска цена, според уебсайта на компанията. Технологията работи добре в селските райони, стига да има река наблизо. Компанията казва, че турбината не уврежда околната среда и е лесна за инсталиране. Business Insider пише, че системата може да бъде монтирана лесно – за една седмица.

В турбината, която образува своеобразен водовъртеж, се впрягат малки бързеи или водопади, за да се използва енергията на движението на водата. Първи се изкопава земя близо до водоизточника, за да монтира бетонен басейн. Сетне в него се монтират генератор и работно витло. След това преградата, с която е преградена водата, се вдига, така че част от речната вода се влива в басейна, за да задвижи турбината. Докато тече вода, перката генерира безкрайно чиста енергия. Е, ако реката замръзне през зимата, производството би могло да спре.

Турбината има само една движеща се част, което означава относително дълъг експлоатационен живот и минимална поддръжка. Самопочистващ екран улавя големите късове, оплаващи в реката, ио ги отклонява. Животът на бетонния басейн е 100 години, според компанията, а рибата няма как да бъде увредена в турбината. Рибите могат да плуват свободно в басейна и остават невредими при преминаване през витлата на турбината, показва видео на Turbulent.

За разлика от големите язовири, този вид турбина се нуждае от малка разлика във височината – от порядъка на 1,5 метра, за да може да функционира ефективно.

Тествано в реки из цяла Белгия, устройството може да бъде мащабирано, за да генерира 15, 30 и 100 киловата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*