Създадоха супер-дърво, по-яко от стомана

Изследователи от университета в Мериленд са създали „супер-дърво“, което е по-здраво от много титаниеви сплави. Изследователският екип използвал двустепенна процедура, за да увеличи драстично пътността на дървесината, като по този начин увеличил якостта на дървото до 10 пъти повече от тази на традиционното дърво. „То е толкова яко, колкото стоманата, но шест пъти по-леко,“ каза ръководителят на изследователския екип Тенг Ли пред ScienceDaily. „Нужна е 10 пъти повече енергия за счупването на това дърво в сравнение с естественото. То може да бъде огъвано и извивано в началото на процеса“.

За да създадат супер-материала, изследователите първо сварили дървесината в смес от натриев хидроксид и натриев сулфит. При частично отстраняване на лигнина и хемицелулозата, дървесината била горещо пресована, за да се раздробят клетъчните стени и да се формират здрави нано-фибри. Получената плътност осигурява невероятната якост. „Този вид дървесина може да се използва за автомобили, самолети, сгради – всяко приложение, при което се използва стомана“, каза ръководителят на изследователския екип Лиангбинг Ху Ху пред ScienceDaily.

Интересно в случая е, че – според учените – това може да подобри устойчивостта на добива на дървесина. „Меки дървета като например боровете, които растат бързо, биха могли да заменят бавнорастящите, но по-плътни дървесни видове като например тиковото дърво – за производството на мебели или сгради“, казва Ху. Според него, технологията е приложима дори и за „други растения, богати на целулоза“.

1 коментар

  1. Да предложим друго растение богато на целуоза?!: Коноп 🙂 Хиляди приложения във фармацевтика, текстилна, химична и др. сфери!
    Защо не искате да чуете…защото далаверата ще изгърмиииии.
    Поздрави на всички стари поколения, които ще ни завиждат от отвъдното на бума в икономически, културен и поличитически растежи само след…5-12 години. А дотогава от милионерите кой с инфарктец, кой с инсултец, кой от депресия …все ще си поминуват..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*