Пустеещи парцели се превръщат в градски пчелни ферми в Детройт

Пустеещите градски парцели в Детройт започнаха да се превръщат в малки градски пчелни ферми благодарение на инициативата „Detroit Hives“ (Детройтски кошери). Организацията има за цел да опазва пчелите, като преобрзява свободните градски парцели в пчеларски ферми. Тимоти Пауле и Никол Линдзи са основатели на неправителствената организация. Тя е основана съвсем наскоро – миналата година – а двамата вече са преобразили един пустеещ терен в място със зеленчукова градина и три кошера.

Detroit Hives се занимава с няколко проблема, а именно опазването на медоносните пчели, опустиняването на земи в града, както и образоването на хората относно биологичната роля на пчелите. Вдъхновението за инициативата дошло от съвсем обикновена ситуация. Пауле бил настинал, когато местен продавач му препоръчал да си купи мед, за да оздравее по-бързо. Пауле бил впечатлен от лечебната роля на меда. Заедно с Линдзи пък обсъждали проблемите, които възникват заради опустиняването на някои градски терени. Така двамата решили да „кръстосат“ отглеждане на пчели и облагородяване на пустеещите парцели.

Двамата изкарали курсове по пчеларство и купили първия свободен парцел за 340 долара. Сега на мястото на пущинака има градина и хиляди пчели бръмчат наоколо, а съседите обичат фермата, според Линдзи. „Местните хора казаха, че искат да сме се били появили там по-рано, преди 10, 20 години. Тази област винаги е била място, където хората изхвърлят боклуците си. Затова когато дойдохме там, ние създадохме усещането, че това място има цел. Съседите наблюдават района, за да се уверят, че хората вече не изхвърлят боклуци там“.

Двамата инициативни младежи работят съвместно с благотворителна организация за грижа за бездомници, на която даряват част от добития мед. Друга част продават, за да подкрепят развитието на фермата си.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*