София се сдоби с пътеводител за разделно събиране на отпадъците от домакинствата

Къде да изхвърлят обикновения домакински отпадък всички знаят, но как да се отърват „правилно“ от опасни химикали, от стари мебели или кухненски уреди – не всички са наясно. Едрогабаритните и опасните отпадъци се изхвърлят при специален режим, както и гумите, батериите и акумулаторите. Нов „пътеводител“ за разделно събиране на отпадъците, разработен от Столичната община, е готов да подсказва на жителите на София как и къде е най-добре да се отърват от по-„специалните“ отпадъци.

Тук е предложена информация за местоположението на най-близките контейнери за разделно събиране на хартия, метал, пластмаса и стъкло – по квартали. Представени са и контейнерите за зелени отпадъци, както и общинските площадки за предаване на вторични суровини.

За всеки от кварталите има отделна „карта“ със зони, които ежеседмично се обикалят от камионите, извозващи специални отпадъци – напромер едрогабаритни, като за всяка зона е уточнено в кои дни се посещава от екипите за събиране. Налице са и телефоните за подаване на заявка – например за посещение и събиране на опасни отпадъци.

Всеки, който иска да помогне и на своите съграждани да знаят как да изхвърлят отпадъците, може да свали и отпечата информационната графика с данни кое къде се изхвърля. Идеята е, информацията да стигне до максимално голям брой хора, които да бъдат мотивирани и улеснени в стремежа си да се грижат за опазването на околната среда.

Интернет страницата е разработена с помощта на сдружение “CSR Bulgaria”, Център за научни изследвания и проектиране – УАСГ, дирекция „Управление на отпадъците“ и Столичен инспекторат.

1 коментар

  1. Абе не че нещо, ама сте пропуснали да дадете връзка към интернет страницата

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*