Хавай призна безопасния климат и чистата околна среда за конституционно право

Върховният съд на Хавай направи важна стъпка, с която ще държи държавните агенции отговорни за прехода от изкопаеми горива към чиста енегия, след като обяви правото на безопасен климат и чиста околна среда за конституционно право на гржданите.

Вземането на това решение води началото си от решаването на съдебен спор, касаещ споразумение за закупуване на електроенергия от местен производител – Maui Electric Company и Хавайската търговска и захарна компания. Втова решение съдът заключи, че Държавната комисия за комунални услуги е игнорирала “екологичните права на гражданите”. Казусът опира до това, че комисията автоматично е подновила споразуменито за изкупуване на енергия от компанията, която обаче е добивала около четвърт от електричеството от изкопаеми горива и е била отговорна за над 400 нарушения на закона за чистия въздух. Това е причината съдът да се заеме със случая с подновеното споразумение за изкупуване на електричество от фирмата.

Върховният съд е вписал в своето решение, че здравословната околна среда “е съществено право, гарантирано на всяко лице” и че “това съществено право е законно право, произтичащо от и оформено от независими източници на държавно право и следователно е защитено с правото на справедлив процес”.

Съдът също така потвърди задължението на Държавната комисия за комунални услуги, при изпълнение на задълженията си, да действа съобразно закона, който я задължава да признава нуждата от намаляване на изкопаемите горива и „изрично да взема предвид“ нивата и ефектите на емисиите на парникови газове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*