2 вида тънкослойни слънчеви клетки постигнаха рекордна ефективност – 18,72% и 17,88%

Соларните модули от медно-индиево-галиев селенид (CIGS) на производителите Solibro и MiaSolé постигнаха рекордна ефективност, обяви компанията-майка Hanergy. CIGS соларните модули с двойно стъкло са регистрирали 18,72% ефективност, а CIGS соларните модули върху гъвкав субстрат – 17,88%. Радостта на производителя идва от нарастващите възможности соларни клетки да се вграждат в съвременните автономни машини – самоуправляеми коли и автобуси, както и дронове – за постигане на енергийна самостоятелност.

Свръхефективните, тънки и гъвкави слънчеви панели са произведени с помощта на галиев арсенид (GaAs) – полупроводник, който е устойчив на влага и ултравиолетови лъчи. Панелите са изградени от тънък слой галиев арсенид върху монокрисална GaAs пластина, използвайки процес, известен като „отлагане чрез металоорганично химично изпаряване“ (MOCVD). След това тънкият слой се отлепва от подложката, за да се получи гъвкава, лека слънчева клетка.

Тези тънки слънчеви панели могат да бъдат приложени в различни ситуации, включително и на гърба на раница за зареждане на съдържащите се в нея електронни устройства със слънчева енергия.

Модулите на база GaAs постигат ефективност до два пъти по-голяма от тази на традиционните гъвкави слънчеви клетки, а в лабораторни условия са достигали дори до 28,8%. Компанията Hanergy вече работи в партньорство автомобилни производители за прилагане на такива ултра-ефективни соларни модули в панорамните покриви на автомобили, безпроблемно интегрирайки слънчевата енергия със стила. Леките и гъвкави слъченви клетки са още по-атрактивни за вграждане в дронове, тъй като могат да подпомогнат продължителността на полета, без да влияят на аеродинамиката.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*