Морето ще се покачва с пo 1 см годишно до 2100 г.?

Скоростта, с която морското равнище се покачва, се увеличава. Може да се окаже, че нивото на световния океан нараства с по цял сантиметър годишно в края на века. Това е установило ново проучване на американски изследователи.

На фона на постоянно покачваща се средна глобална температура и топене на ледените шапки на Арктика и Антарктика, годишният темп на нарастване на морското равнище е около 0,3 см. Средните температури на световния океан и средното морско ниво достигнаха рекордни нива през 2014 година.

Не стига това, ами темпото на затопляне и на покачване се ускорява, според новото научно изследване, публикувано в понеделник. Така може да се окаже, че морското равнище се увеличава тройно повече около 2100 г. Това означава, че общото увеличение на глобалното морско ниво между 1993 и 2100 г. може да достигне до цели 65 см, показва проучването, публикувано в Журнала на Националната академия на науките на САЩ (PNAS).

Констатациите се базирт на анализ на сателитни данни от последнит 25 години. Те са приблизително в съответствие с предвижданията на Междуправителствената експертна група по изменението на климата при ООН (IPCC). Потвърждението на тези зловещи прогнози е особено мрачно за малките островни държави, крайбрежните градове и всички човешки дейности, разположени ниско и близо до морския бряг.

Покачването на морското равнище се дължи главно на ускоряващото се топене на ледовете на Гренландия и Антарктида, казва един от авторите на проучването – Стив Нерем от Университета в Колорадо. Това топене „има потенциала да удвои общото покачване на морското равнище до 2100 г. в сравнение с прогнозите, които предполагат постоянен темп на увеличение“. „И това е …консервативна оценка“, добавя Нерем, който е професор по космически инженерни науки.

Съавтори на проучването са изследователи от Университета на Южна Флорида, от института Годард при НАСА, Университета Олд Доминион и Националния център за атмосферни изследвания.

В документа се подчертава още, че при сегашните нива на емисии траекторията на изменение на климата може да прескочи целта от 1,5°C, заложена в Парижкото споразумение, още през 2040-те.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*