В Германия обмислят безплатен обществен транспорт в градовете с мръсен въздух

Немското правителство обмисля планове за въвеждане на безплатен публичен транспорт за градовете, които имат проблеми с въздушното замърсяване, съобщи Ройтерс. Проектът предвижда и други, „по-конвенционални мерки“ като например зони с ниски емисии.

Писмото с проекта, изпратено до комисаря по околната среда Кармену Вела, е подписано от германския министър на околната среда Барбара Хендрикс, министъра на земеделието Кристиан Шмид и шефа на кабинета на канцлера Питър Алтмайер.

Германия е една от страните, които все още не са се справили с проблема с мръсния въздух в много от големите градове. През януари Европейската комисия обеща да предприеме крути мерки за подобряване на качеството на въздуха и заплаши да санкционира всички държави-членки, които продължават да нарушават регулациите на ЕС относно въздуха.

В писмото на Германия до ЕК се предлагат и други мерки за подобряване на атмосферното състояние: зони с ниски емисии, намаляване на употребата на автомобили, допълнителни стимули за електрически автомобили, техническо преоборудване за съществуващи автомобили – доколкото това е ефективно и икономически осъществимо. Наборът от мерки ще се тества в пет града: Бон, Есен, Херенберг, Ретлинген и Манхайм. След това най-сполучливите мерки ще се въведат и във всички останали засегнати градове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*