Еко-защитници обжалват новото разрешително на Топлофикация-Сливен

Няколко екологични организации, сред които “За Земята – Достъп до правосъдие”, сдружение за дива природа “Балкани” и Институтът за зелена политика обжалват решението на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за издаване на ново комплексно разрешително на Топлофикация “Сливен”, обявиха природозащитните сдружения. Издаването на ново комплексно разрешително ще позволи на топлоцентралата да изгаря битови отпадъци и такива от индустрията, посочват организациите. Това допълнително ще замърсява въздуха в Сливен и региона, който и без друго страра от чести превишения на нормите за качество на въздуха.

„Издаденото комплексно разрешително дава възможност да се изгарят отпадъци, без инсталацията да отговаря на най-добрите налични техники —или т.нар. BREF, и позволява значително по-високи вредни емисии. Чрез избягване на инвестиции в пречиствателни съоръжения и изгаряне на отпадъци, операторите само удължават агонията на тези остарели инсталации като вредят и на хората. Според доклада „Тъмният облак над Европа“, работата на Топлофицакия-Сливен за 2015 година е довела до загубата на 3540 работни дни и над 37 мил. евро здравни разходи,“ посочват от ЕС „За Земята“.

“Хората имат не само право на чиста околна среда, но и право да участват във взимането на решения как да се развива града им. С настоящата жалба оказваме подкрепа на всички хора в Сливен, които искат това”, подчертава Теодора Стоянова от Грийнпийс-България, които също подкрепят жалбата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*