Бягането помага на мозъка да противодейства на стреса

Мнозина са съгласни, че упражненията и спортът помагат за справянето със стреса. Ново проучване откри, че физическите упражнения – особено бягането – по време на периоди на нарежение помага да запазим паметта си.

Бягането намалява отрицателните въздействия, които има хроничният стрес върху хипокампуса – частта от мозъка, отговорна за ученето и паметта. Това е изводът на изследването на „Brigham Young University“, публикувано наскоро в списание „Невробиология на ученето и паметта“.

“Упражненията са прост и икономически ефективен начин за елиминиране на отрицателното въздействие на хроничния стрес върху паметта”, обяснява водещият автор на проучването Джеф Едуардс, доцент по физиология и биология на развитието в BYU.

Вътре в хипокампуса, образуването на спомени и възстановяването им се осъществяват оптимално, когато синапсите – или връзките между невроните – се засилват с течение на времето. Този процес на укрепване на синапсите се нарича дългосрочно потенциране . Хроничният или продължителният стрес отслабва синапсите. Това намалява и дългосрочното потнциране и в крайна сметка паметта. Изследването на Едуардс сочи, че когато стресът е съпътстван с упражнения, особено бягане, нивата на дългосрочното потенциране не се понижават, а остават нормални.

За да научи това, Едуардс направил експерименти с мишки. Една група мишки използвали движещи се колела за период от 4 седмици (средно по 5 километра за ден), докато друга група не „спортували“. Половината от всяка група била изложена на ситуации, предизвикващи стрес, като ходене по високо издигната платформа или плуване в студена вода. Един час след предизвикване на стреса екипът направил електрофизиологични експерименти върху мозъците на животните за измерване на поенцирането.

Стресираните мишки от „спортната“ група“ имали значително по-добро дългосрочно потенциране от мишките, които не са тренирали. Едуардс и колегите му направили и експеримент с пускането на мишки в лабиринт, които също потвърдили, че спортувщите мишки помнят по-добре откъде са минали и какъв е бил резултатът от това.

“Идеалната ситуация за подобряване на ученето и паметта би била да не изпитвате никакъв стрес и да практикувате физически упражнения”, казва Едуардс. “Разбира се, не винаги можем да контролираме стреса в живота си. Но можем да определим колко да спортуваме. Хубаво е да знаем, че можем да се борим с отрицателното въздействие на стреса върху мозъците ни просто като излезем да побягаме“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*