Нараства съдържанието на естрогени в пролетните водни басейни

Естрогените в пречистените отпадни води остават в продължение на много седмици и дори месеци в пролетните водни басейни – образуващите се временни влажни зони пролетно време. Това може да окаже влияние върху обитателите на тези водни местообитания, например земноводните организми. Изводът е от проучване, проведено в продължение на 8 седмици от изследователски екип на Колежа по земеделски науки в САЩ. Те са изследвали пролетните басейни в областта на „Живия филтър“ на Пен Стейт. Изводите им говорят за неадекватността на системите за пречистване на отпадни води. Данните имат отношение и към засилващата се тенденция на повторно използване и олзотворяване на т. нар. „сиви води“, което по принцип се счита за устойчива практика.

„Живият филтър“ е парцел с площ около 600 акра, където с отпадни води се напояват полета с различни култури и гори още от 80-те години на миналия век.

Проучването е проведено през пролетта на 2015 г. То нарочно съвпада с периода на развитие на ларвите на местните амфибии. Това е период с голямо „екологично значение“, според изследователите, тъй като естрогените имат потенциала да предизвикат ендокринни смущения у земноводните.

Естрогени са били открити във всички видове отпадни води. Естрон – естроген, който хората по естествен път освобождават – е бил открит във всички водни басейни в проучването, при това в относително високи концентрации. Заедно с него във водите са открити и други хормони: 17 алфа-естрадиол, 17 бета-естрадиол, естриол, естроген, 17 алфа-етинилетрадиол (синтетичен хормон,често използват в противозачатъчните).

В пролетните басейни – във водите с високо кислородно съдържание като например в реките – хормоните се разграждат относително бързо, казват учените. В по-застоялите води обаче, където кислородът е значително по-малко, естрогените остават значително по-дълго. Те дори се преобразуват в сродни компоненти, обясняват от Колежа. Преобразуването е най-често в посока формиране на „родителски“ компоненти и обратно.

Тази трансформация на хормоните във водите не е била документирана никога досега в пролетните басейни. Точно затова откритията имат важна роля за екологичните въздействия н хормоните.

Откритието е от значение за пълноценното оползотворяване на третираните води и сивите води. Изводите на проучването поставят въпроса за степента на третиране на отпадъчните води, която е необходима, за да се намаляват вредните въздействия върху природата. Сегашните пречиствателни станции не са проектирани за улавяне на хормони или други субстанции от този вид. Няма и стандарти за наличието им и безопасните концентрации. Лекарствата, личните хигиенни средства и пестицидите във водата са само част от от замърсителите, за които се знае, че пораждат аномалии у рибите и другите морски организми. Когато водата се използва за напояване на земеделски земи, можеда се очаква, че подобни ефекти ще има и върху други видове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*