СО иска 67 млн. евро заем, за да гори 180 000 т. боклук в центъра

Столична община има намерение да изтегли заем в размер на 67 милиона евро, за да изгради в центъра на града инсталация, в която ще гори боклука на столичани. На 28 февруари 2018 ще се проведе обществено обсъждане по тази тема. В своя сайт общината е обявила, че кани местната общност на обсъждане на „намерение за поемане на общински дългосрочен дълг, свързан с изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“. Проектът е заложен за финансиране от Приоритетна ос 2 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ чрез Европейския фонд за регионално развитие.

По 180 000 тона боклук ще се изгарят годишно в центъра на града, ако проектът бъде реализиран. Благодарение на системата София ще се сдобие с още 13 тона фини прахови частици във въздуха си всяка година. Жителите на града ще дишат още кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани.

Всичко това се случва, въпреки че в началото на 2017 година Европейската комисия осъди България за мръсния въздух, въпреки огромния проблем със смога в столицата и на фона на напомнянето в края на януари от страна на ЕС, че вече имаме присъда заради лошото качество на въздуха. В началото на януари стана ясно, че ЕК готви крути мерки срещу страните-членки, нарушили правилата на ЕС за атмосферните замърсители. По време на среща с еко-министри от блока еврокомисарят по околната среда Карменю Велла заяви, че търпението му по този въпрос „изтънява“.

Според Световната здравна организация, замърсяването на въздуха убива над 500 000 европейци годишно.

5 коментара

  1. намирисва силно на … комисионни!
    ако беше за екология и по-чиста столица има измислени и прилагани достатъчно начини за стимулиране на: НЕизползване на множество опаковки, разделно събиране и предаване на отпадъци, изхвърляне на по-малко боклук.
    Има достатъчно държави, които рециклират до 90% от буклука си, и от които да се поучим!

  2. DRF съдържа пластмаси. Ако някой си мисли, че е добра идея да се гори тая гадост в София да прочете малко за така наречените „диоксини“. Също ми е интересно и какво ще правят със пепелта от горенето. Тя също е много токсична и трябва да се депонира по специален начин (за пример, Германците я депонират в хранилища за ядрени отпадъци 🙂 )

  3. Tвърдото гориво, получено от отпадъци, познато още като модифицирано гориво или RDF (Refuse Derived Fuel), се получава чрез раздробяване и дехидратиране на твърди битови отпадъци (ТБО) чрез специална технология за преобразуване. RDF се произвежда основно от горими фракции като пластмаси и биоразградими отпадъци.

  4. Имам приятел който се занимава с точно този проблем на държавно ниво и лично ми е споделял че горенето не е добра опция.Първо защото заводите не улавят всички химикали.Второ защото държавата вместо да стимулира рециклирането,което е правилно,тя построи завод за 200 мил,който разделя само 5% от отпадъка,другото се изгаря.Това ли е идеята!? Да потребяваме и да горим!

  5. RDF горивото е разрешено за горене от ЕС. Статията е подвеждаща – няма да се гори боклук а RDF което не е същото…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*