Балеарските острови преминават към 100% възобновяема енергия до 2050 г.

Испанските Балеарски острови са готови да се превърнат в едни от най-зелените общности в света благодарение на нов закон. Той предвижда Майорка, Ибиса, Форментера и Менорка да се захранва от 100 процента възобновяема електроенергия до 2050 г.

Днес само част от електрическата енергия, използвана от четирите острова, идва от екологични източници. Новият, амбициозен план за климата, представен от регионалното правителство на Балеарските острови, е на път да ги нареди сред водещите играчи в прехода на Испания към нисковъглеродна икономика.

„С този закон искаме да направим това, което често е най-голямото предизвикателство за нас – нашата островна природа – в една възможност“, каза Йоан Грозер, енергиен директор на Балеарското правителство. „Преместването към 100% чиста енергия и мобилност трябва да е по-лесно тук, отколкото на континента, така че е наша отговорност да работим за това“.

Законът за изменение на климата установява правна рамка, която осигурява на Балеарските острови възможност бързо да развие източницитгенерациите на база чиста енергия през следващите десетилетия. Целта за възобновяемите енергийни източници е да достигнат дял от 10 на сто до 2020 г., 35 на сто през 2030 г. и 100% през 2050 г.

В момента въглищата осигуряват 43% от енергията, използвана от Балеарските острови. Само 3% от тока идва от слънчева енергия, която се явява основен източник на възобновяема енергия. С оглед стимулиране на развитието на капацитета за добив на чиста енергия, законът ще задължи властите на всеки остров да напарвят задължително инсталирането на системи за слънчева енергия на всички съществуващи паркинги с размер над 1000 квадратни метра, всички сгради, построени след 2020 г., както и всички сгради с площ над 1000 квадратни метра.

Същевременно, индустрията за автомобили под наем на островите трябва да разполагат със 100% електрически автопарк до 2035 г. От всички предприятия ще се изисква да изчисляват въглеродните си отпечатъци.

Правителствата на островите трябва да наложат и задължителни емисионни цели за всеки бизнес сектор.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*