Дубай си строи електролизна централа за добив на водород

Една част от дубайската соларна електроцентрала „Мохамед бин Рашид ал-Мактум“ ще се използва за захранване на централа за добив на водород чрез електролиза, обяви местното правителство. Едногигаватовата фотоволтаична система в момента се изгражда в пустинните околности на Дубай. Електролизната централа ще бъде построена от немската Siemens. Миналат седмица корпорацията подписа меморандум за разборателство с дубайската Агенция по водите и електроенергията DEWA. Агенцията ще бъде домакин на тестовата зона към соларната централа.

Действителният размер на електролизната станция за добив на водород ще е с „мегаватов мащаб“, според съобщение за пресата, разпратено от DEWA. Ако съоръжението докаже своята стойност, след това то би могло да бъде мащабирано, за да може да посрещне енергийните потребности на емирството.

Водородът, който ще се добива чрез процеса на електролиза, ще може да се използва за редица приложения, включително ре-елетрификация, транспорт и дори „повторно въвеждане в газовата мрежа“.

Според DEWA, водородът, произвеждан в пилотната електролизна централа, ще бъде използван за задвижване на превозни средства с водородни горивни клетки.

„Това е наистина един знаков проект за Дубай и за света, както и голяма крачка напред в изграждането на сигурни доставки на устойчива енергия за икономическото развитие на региона“, коментира президентът и изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер. „Зеленият водород може да бъде „горивото на бъдещето“. Той ще ускори навлизането на възобновяемата енергия в Близкия изток“.

Меморандумът за разбирателство бе подписан на изложението Dubai Expo 2020, което се проведе миналата тази седмица. По време на форума шефът на DEWA Саид Мохамед Ал Тайер съобщи, че стратегията на Дубай е да добива 75% от енергията си само от възобновяеми източници до 2050 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*